Hoe kan ik mijn WordPress pagina’s ordenen en sorteren?

Man ordent zijn pagina's in WordPress

WordPress maakt het je heel gemakkelijk om je pagina’s overzichtelijk weer te geven. In deze tutorial overlopen we de mogelijkheden.

Standaard staan op de overzichtspagina van WordPress al je pagina’s geordend volgens ‘toevoegingsdatum’. De pagina die je eerst heb aangemaakt, staat helemaal onderaan. De pagina die je het meest recent hebt aangemaakt, staat bovenaan. Dit is op zich geen probleem als je maar enkele pagina’s hebt, maar naarmate je meer en meer pagina’s hebt, kan je al snel het overzicht kwijt raken.

WordPress maakt het je daarom mogelijk om je pagina’s manueel te ordenen. Dit kan je doen door elke pagina een ‘volgorde nummer’ mee te geven. De pagina met het kleinste nummer wordt dan als eerste getoond, de pagina met het grootste nummer wordt dan als laatste getoond. Of met andere woorden; de pagina met volgnummer 1 staat vanboven, gevolgd door pagina met nummer 2, enzovoort.

Hoe kan ik deze volgnummers aanpassen?

De ‘volgorde nummering’ kan je op 2 manieren aanpassen:

1 – Via ‘attributen’ in je pagina editor.

WordPress pagina overzicht
WordPress pagina editor

2 – Via ‘snel bewerken’ als je met je muis beweegt over je pagina titel in het pagina overzicht.

WordPress pagina overzicht
WordPress pagina overzicht

Hoe kan ik dat nu best instellen?

We illustreren dit even met een voorbeeld.

Wij bij de WebGoeroe houden ervan om onze pagina’s te ordenen in de volgorde zoals ze ook op de website getoond worden. Ons hoofdmenu bijvoorbeeld heeft de volgende structuur: Home, Webdesign, Applicaties, SOS WordPress, Projecten, Over ons, Blog, Contact.

Screenshot van het hoofdmenu van de WebGoeroe website

Om dezelfde structuur aan te houden in ons WordPress admin panel, hebben we onze pagina’s daarom de volgende ‘volgorde nummer’ meegegeven:

  • Home: 10
  • Webdesign: 20
  • Applicaties: 30
  • SOS WordPress: 40
  • Projecten: 50
  • Over ons: 60
  • Contact: 70

Waarom doen we dat op deze manier?

Het zou natuurlijk kunnen dat je na verloop van tijd pagina’s wilt toevoegen. Stel dat ik tussen de pagina ‘Webdesign’ en ‘Applicaties’ een pagina ‘Grafisch ontwerp’ wil toevoegen. Als mijn pagina’s genummerd zouden zijn volgens het principe 1, 2, 3, 4, 5 … , dan zou ik de nummer van al deze pagina’s moeten gaan aanpassen telkens wanneer ik een extra pagina wil toevoegen. Om dit te voorkomen, werken wij dus in sprongetjes van 10. Het toevoegen van onze extra pagina ‘Grafisch ontwerp’ wordt dan veel gemakkelijker. Wij geven deze dan bijvoorbeeld het ‘volgorde nummer’ 25. 

Wat met subpagina’s?

Heb je ook subpagina’s op je website, dan is het natuurlijk logisch om deze ook mee onder te verdelen en te ordenen. Je kunt in WordPress namelijk aangeven dat jouw pagina onderdeel is van een ‘hoofdpagina’ en bovendien kan je je subpagina’s ook een volgorde meegeven (want je kunt meerdere subpagina’s hebben die onderdeel zijn van dezelfde ‘hoofdpagina’).

Opnieuw kan je dit op 2 manieren doen:

1 – Via ‘attributen’ in je pagina editor.

WordPress pagina overzicht
WordPress pagina editor

2 – Via ‘snel bewerken’ als je met je muis beweegt over je pagina titel in het pagina overzicht.

WordPress pagina overzicht
WordPress pagina overzicht

En we kunnen zo bezig blijven. Wil je een subpagina van een subpagina, maak je de ene subpagina hoofd van de onderliggende subpagina.

Je weet trouwens dat je met succes een subpagina hebt aangemaakt als er voor je subpagina een liggend streepje staat in het pagina overzicht.

WordPress pagina overzicht

Meer items in het pagina overzicht

Standaard worden er in het WordPress pagina overzicht 20 pagina’s getoond. Heb je heel veel pagina’s, kan het daarom wel handig zijn om meer dan 20 pagina’s in 1 keer te tonen. Zeker wanneer je specifiek op zoek bent naar een bepaalde pagina. 

Als je rechtsboven klikt op ‘Scherminstellingen’, klapt er een menu open waar je het gewenste aantal items per pagina kunt ingeven.

WordPress pagina overzicht
WordPress pagina overzicht

Andere sorteringmogelijkheden

Zoals je in onderstaande foto ziet, hebben wij nogal veel verschillende kolommen in ons pagina overzicht. Enkele van deze kolommen kan je ook gebruiken om te sorteren door bovenaan op de kolom titel te klikken. Zo kan je bijvoorbeeld je pagina’s sorteren volgens alfabet, of volgens publicatiedatum. 

WordPress pagina overzicht

Zie je op ons voorbeeld kolommen die jij niet hebt? Klik rechts bovenaan op ‘Scherminstellingen’. Je kan dan aanduiden welke kolommen je graag te zien krijgt.

Button back to top